Varför ska man använda solskydd?

De flesta av oss vet vikten av att använda solkräm under sommarmånaderna för att undvika solbränna och skador, men det borde verkligen vara en förebyggande hälsoåtgärd året runt. Använd alltid solkräm, oavsett hudfärg eller ton. Solkräm går tillbaka till det gamla Egypten, där riskliextrakt och jasmin användes för att skydda huden från solen. Kemister uppfann den första kommersiella solkrämen 1936. Moderna solskydd är vattenbaserade och ingår i många kosmetika och skönhetsprodukter, som primers, foundations, serum och krämer.

Varför du alltid bör bära solkräm, även på molniga dagar

Upp till 80 procent av solens strålar kan passera genom molnen, så om du tror att det är "OK" att avstå från skydd en mulen dag, tänk om. Solkräm är en viktig förebyggande hälsovana som bör bibehållas året runt, inklusive vintermånaderna. Snö kan reflektera upp till 80 procent av ultravioletta (UV) strålar, vilket ökar risken för exponering för solskador.

Fördelarna med solskydd

Solkräm är den bäst bevarade skönhetshemligheten som egentligen inte är en hemlighet. Många av oss vet redan att vi behöver SPF solkräm när vi glatt solar på stranden. Men om du vill hålla din hud strålande och hälsosam på lång sikt måste du också använda solskydd dagligen. 

  1. Minskar risken för hudcancer

Solkräm skyddar din hud och minskar risken för hudcancer. Faktum är att Skin Cancer Foundation hävdar att användning av solkräm med SPF-faktor 15 minskar risken för att utveckla skivepitelcancer med 40 % och risken för melanom (den dödligaste hudcancern) med hela 50 %.

  1. Skyddar mot solbränna

Visste du att solljus faktiskt består av två typer av skadliga strålar, UVA- och UVB-strålar. UVA-strålar (används även i solarier) är främst kopplade till långvariga hudskador som bildning av rynkor, och är också förknippade med vissa hudcancerformer. Det är emellertid UVB-strålar som är ansvariga för solbränna och tros orsaka de flesta former av hudcancer. Tack och lov försvarar solskydd huden mot UV-strålar genom att absorbera och reflektera solljus.

  1. Undvik inflammation och rodnad

För mycket tid i solen kommer att resultera i solbränna, allvarlig hudrodnad och inflammation i huden. De ultravioletta strålarna från solen skadar huden, som blir röd när kroppen leder mer blod till det drabbade området för att reparera skadan.

  1. Förhindra att rynkor och fina linjer bildas

När det kommer till att utveckla rynkor och fina linjer är en av de mest effektiva förebyggande metoderna solskydd. Långvarig exponering för UVA-strålar åldrar din hud i förtid och resulterar i förlust av kollagen och hudens elasticitet. Faktum är att ungefär upp till 90 % av synliga tecken på åldrande orsakas av solskador. Genom att introducera SPF i din dagliga hudvårdsrutin avvärjer du de tidiga tecknen på åldrande med minimal ansträngning.

  1. Undvik fläckar och hyperpigmentering

Ojämn hudpigmentering (eller hyperpigmentering) syftar på att delar av huden blir missfärgad eller mörknar på ett inkonsekvent sätt. Detta kan vara ärftligt, men det kan också orsakas av solexponering. Pigmentfläckar kan dyka upp i ansiktet, händerna och andra delar av kroppen som regelbundet utsätts för solen. De goda nyheterna? Det finns ett enkelt sätt att undvika mörka fläckar (liksom solbränna, rynkor och hudcancer) - och lösningen är att bära solskydd året runt och inte bara på sommaren.

Vilken SPF är bäst för dagligt bruk?

När du väljer ett solskydd, leta efter frasen "broad spectrum". Denna beskrivning signalerar att formeln skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Kontrollera sedan numret för solskyddsfaktorn (SPF) som bedömer solskyddets effektivitet när det gäller att blockera UV-strålar. För bästa försvar, välj en solkräm med minst SPF 15.

Hur applicerar man en SPF?

  1. Behandla huden först genom att applicera ett serum
  2. Fördela en lagom mängd solkräm på händerna
  3. Gnugga händerna för att värma upp solkrämen
  4. Applicera först på ansiktet – panna, näsa och kinder
  5. Arbeta därefter in resten av solkrämen i ansiktet. Applicera på större ytor sist – hals och bröst

Våra 5 populäraste solskydd

Isntree - Hyaluronic Acid Watery Sun Gel 50ml

Solskydd innehållande SPF 50+ PA++++ för att skydda huden mot solens ultravioletta strålar. Solgelen är formulerad med ceramider och åtta sorters hyaluronsyror för att återfukta huden. Lämplig för användning året runt.

COSRX - Aloe Soothing Sun Cream 50ml

Denna härliga solkräm hjälper inte bara till att skydda huden mot UVA- och UVB-strålar, tack vare dess koncentrerade innehåll av aloe vera ger den också intensivt med fukt till huden och stärker dess naturliga fuktbarriär. Aloe Soothing Sun Cream SPF 50 PA+++ är lätt i texturen och absorberas snabbt upp av huden som lämnas med en mjuk, fräsch och intensivt återfuktad känsla.

Beauty of Joseon - Relief Sun 50ml

Solkräm med solskydd SPF 50+ PA++++ vilket effektivt skyddar huden mot UVA- och UVB-strålar. Innehållande ingredienser av risextrakt och spannmålsbaserade probiotika som hjälper till att hålla huden smidig och återfuktad. Formulerad utan oxybenzon, oktinoxat och animaliska ingredienser vilket gör Relief Sun lämplig för känslig hud.

PURITO - Daily Go-To Sunscreen 60ml

Solkräm med ett starkt Uv-skydd på SPF 50+ PA++++. Denna oparfymerade solkräm innehåller centella asiatica-extrakt och madecassoside för att lugna och skydda solirriterad hud. Lämplig för alla hudtyper.

FRUDIA - Ultra UV Shield Sun Essence 50g

Denna återfuktande solkräm har en lätt och tunn konsistens som ger långvarigt skydd samt binder fukt i huden. Helt vegansk, solkrämen är EVE VEGAN-certifierad och innehåller näringsrika extrakt från vitaminrika frukter. Fri från parabener och konstgjorda färgämnen.