Den koreanska hudvårdsrutinen

Om du är intresserad av skönhetstrender har du förmodligen hört allt om koreansk hudvård (även kallad K-Beauty).

Koreanska skönhetsprodukter kommer från och tillverkas i Korea. De är i allmänhet skapade med den koreanska skönhetsfilosofin i åtanke.

Koreanska skönhetsprodukter är framtagna under lång tid. Konsekvens och engagemang är vad som ger deras eftertraktade resultat. Tänk på det som skillnaden mellan att gå på en diet och ha en ren livsstil.

I grund och botten handlar rutinen om att respektera sin hud. I stället för att använda produkter fulla av skadliga ingredienser som tar bort hudens naturliga barriär, handlar den koreanska hudvårdsfilosofin om att arbeta med din huds naturliga ekosystem genom att rengöra, återfukta, vårda och skydda den – så att din hud kan frodas.

Vad är koreansk hudvård?

Koreansk hudvård fokuserar på att förebygga och skydda huden snarare än att använda produkter för att åtgärda skador.

Koreansk hudvård jobbar med förebyggande åtgärder vilket alltid är bättre, för när skadan väl är skedd kan det vara svårt att återställa huden till sitt ursprungliga tillstånd.

Varför är det så bra?

Den koreanska hudvårdsrutinen var inte en persons eller märkes upptäckt. Det var mer en gradvis utveckling inom den koreanska hudvårdsindustrin som många koreaner följer.

Koreansk hudvård har förändrat hudvårdsbranschen över hela världen och fångat uppmärksamheten hos människor som följer skönhets- och hudvårdstrender.

Inte bara ger den här typen av rutiner ofta effektiva och konsekventa resultat, utan det bidrar också till att människor respekterar sin hud och tar lite extra "mig-tid".

Vad är "glashud"?

Termen "glashud" används ofta i den koreanska skönhetsvärlden för att hänvisa till en slät, klar och intensivt återfuktad hy som verkar genomskinlig.

5, 7, 10 eller 12 steg?

Även om 10 är det vanligaste antalet steg i koreanska hudvårdsrutiner, är det en grov uppskattning.

I allmänhet inkluderar koreanska skönhetsrutiner flera steg. Men totalt sett fokuserar de på att förbättra huden skonsamt samtidigt som de uppnår bestående resultat.

I slutändan handlar det inte om att följa ett visst antal steg, utan att skräddarsy en hudvårdsrutin efter din huds behov. Medan många börjar med en 10-stegs rutin, kan du justera upp eller ner, beroende på dina behov eller preferenser.

10-stegs rutin

Den traditionella 10-stegsrutinen är den mest använda metoden för att utföra en koreansk hudvårdsrutin. 10-stegsrutinen kan verka ganska överväldigande, men när du väl börjar bevittna resultaten kommer du att bli fast. 10-stegsrutinen kan vidare delas in i fyra steg: Rengöring, förberedelse, näring och skydd. Läs mer om de 10-stegen här.

5-stegs rutin

Denna lättare version halverar den populära 10-stegsrutinen. Perfekt för dem som har en budget eller ont om tid, dessa fem steg är de viktigaste och grundläggande att göra varje morgon.

 1. Oljebaserad rengöring
 2. Vattenbaserad rengöring
 3. Toner
 4. Fuktighetskräm
 5. SPF

7-stegs rutin

Jämfört med 10-stegsrutinen saknar denna en exfolierande produkt, sheet masks och en SPF.

En 7-stegs rutin är bäst för de flesta kvällar, med tanke på bristen på SPF och eftersom du inte behöver exfoliera eller använda en mask varje dag.

 1. Oljebaserad rengöring
 2. Vattenbaserad rengöring
 3. Toner
 4. Sheet Mask
 5. Serum
 6. Ögonkräm
 7. Fuktighetskräm

12-stegs rutin

Ja, det finns fortfarande fler steg. Om du tar dig till 10 steg och känner för att fortsätta, är en annan vanlig en 12-stegs rutin.

Följ 10-stegsrutinen först och inkludera dessa två ytterligare steg:

11. Mist

Om du har vuxit till att älska den duglighet som kommer med den där "glashuden" du har arbetat så hårt för, kommer en mist med jämna mellanrum att hjälpa till att bibehålla och återaktivera de produkter du använder.

12. Underhållande ansiktsbehandlingar

En ansiktsbehandling varje vecka, komplett med massage, är inte ovanligt för koreaner och de som troget följer en koreansk hudvårdsrutin.

Morgon- och kvällsrutiner

Morgon- och kvällsrutiner behöver inte vara desamma.

Morgonrutiner kan vara mycket mer strömlinjeformade, med fokus på att återfukta och skydda mot solen.

Längre rutiner kan reserveras för kvällarna, inklusive exfolianter, ögonkrämer, masker och mer.

Olika hudtyper

Olika hudtyper kan behöva ha några saker i åtanke när de bestämmer de bästa produkterna och stegen för sin koreanska hudvårdsrutin.

För fet hud

Trots vad du kanske tror är det inte kontraintuitivt att använda en oljebaserad rengöring för fet hud. Om du har fet hud, var inte rädd för att anamma dubbelrengöring.

För ansiktsvatten vill feta hudtyper ha en lätt och mindre mjukgörande formel.

För torr hud

För dem med extra torr hud kanske du bara vill använda en oljebaserad rengöring. Var uppmärksam på hur din hud känns och fatta det beslut som är mest vettigt.

För ansiktsvatten drar torr hud nytta av fuktighetsbevarande ämnen, som hyaluronsyra.

För kombinerad hud

Om du har kombinerad hy, bör du välja produkter som hjälper till att balansera din hud.

För aknebenägen hud

Om du har ett aktivt akneutbrott, kanske du vill hoppa över exfolieringen tills huden har balanserats.

Poängen

Antalet steg i en koreansk hudvårdsrutin kan verka överväldigande, men de behöver inte vara det.

Att ta hand om din hud är en form av egenvård och därmed självkärlek. När du väl fått kläm på det kommer dessa steg inte att ta mycket tid alls.

Det viktigaste att ta reda på om en koreansk hudvårdsrutin är dina riktade hudvårdsbehov. Sedan kan du försiktigt ta itu med dem med rätt produkter. Dessutom är korrekt applicering lika viktig – både i sättet och ordningen de appliceras. Vätskor eller lättare produkter (som rengöring och toner) fortsätter först, och sedan fortsätter stegen att bli tyngre och tjockare (som fuktkrämer och SPF).