Oljebaserad rengöring eller vattenbaserad rengöring?

Efter det allra första tonårsutbrottet har du internaliserat en av de grundläggande sanningarna om bra hud: Hur du rengör din hud spelar roll. 

Överdriven rengöring kommer att ta bort din huds naturliga oljor, vilket gör din hud torr, känslig och kanske till och med fetare på grund av att din hud börjar överproducera olja för att kompensera. Men om du inte rengör din hud tillräckligt, kan smuts och orenheter orsaka akne och tilltäppta porer.

Vad är skillnaden mellan vattenbaserad rengöring och oljebaserad rengöring?

  • Vattenbaserad rengöring: Dessa rengöringsprodukter är ofta skummande, exfolierande eller återfuktande och fungerar genom att skölja bort partiklar från det yttersta hudlagret. Dessa typer av rengöringsprodukter kan både vara kraftfulla och skonsamma. På den mer intensiva änden av spektrumet kan vattenbaserade innehålla sulfater, som anses vara de stora kanonerna när det kommer till ansiktsrengöring. Micellärt vatten, å andra sidan, är en mycket skonsammare typ av vattenbaserad rengöring. Micellärt vatten är en icke-löddrande emulsion som samlar smuts, bakterier och makeup på huden och försiktigt tar bort dem utan att göra huden torr.
  • Oljebaserad rengöring: Tanken på att använda en olja för att ta bort fett från huden i slutet av dagen verkar motsägelsefullt. Överskottsoljan är vad du försöker ta bort, trots allt. Överraskande nog är det precis vad oljebaserad rengöring gör. Oljebaserad rengöring fungerar enligt principen att olja attraherar olja. Eftersom för mycket talg ger oljig hy och kan ge exempelvis akne. Oljerengöring bryter ner talg och tar effektivt bort orenheterna. (I motsats till att fungera som en vattenbaserad rengöring som helt enkelt skrubbar bort allt från huden.)

Oljebaserad rengöring är också skonsammare mot huden, det naturliga oljelagret ovanpå huden lämnas orört, så för personer med känslig och rosaceabenägen hud så skapar det minimal irritation. Men bara för att oljebaserad rengöring är skonsam betyder det inte att den inte är kraftfull. Oljebaserad rengöring är utmärkt för att lösa upp makeup, så om du tenderar att bära foundation eller smink, kan en oljebaserad rengöring hjälpa dig att få den ultimata rengöringen.

Vilken typ av rengöring är bäst för din hud?

Att välja mellan de olika typerna av rengöring beror till stor del på din hudtyp.

Oljebaserad rengöring

  • Bäst för: Sminkbärare, torr och känslig hud.
  • Undvik: Fet, aknebenägen hud.

Oljerengöringens konsistens är silkeslen och lyxig. Oljerengöring är ett utmärkt alternativ för sminkbärare av alla hudtyper eftersom det har förmågan att bryta ner och ta bort smink.

Att applicera oljerengöring på fet hud är dock inte den bästa kombinationen. För personer vars hud skapar mer olja än huden behöver är det mer sannolikt att oljerengöring förvärrar huden än hjälper till på lång sikt. Detta är särskilt ett problem för aknebenägen hud.

Eftersom vi tenderar att tvätta bort rengöringsolja med oljeavvisande vatten är det vanligt att oljor blir kvar på huden. Detta är bra för dem med känslig, torr hud eftersom denna olja kompenserar för det som huden inte kan producera och resulterar i en mjukare, återfuktad hud.

Vattenbaserad rengöring

  • Bäst för: Fet, aknebenägen hud.
  • Undvik: Torr, känslig hud.

Vattenbaserad rengöring är ofta en lätt exfolierande upplevelse, vilket innebär att den kan ta bort smuts och orenheter djupt ner i porerna. Denna mer intensiva rengöring gör det lätt för personer med fet hy att avlägsna talg och smuts, därför tycker personer med fetare hudtyper att denna typ av rengöring är mer effektiv. Skum och andra krämbaserade rengöringsprodukter kan vara lite för intensiva för torra hudtyper, särskilt om din hud är känslig.

Kan man blanda olja och vatten?

  • Bäst för: Fet, kombinerad och normal hud. Sminkbärare.
  • Undvik: Alltför uttorkad och känslig hud. (För torrare hudtyper som vill ha en andra omgång av rengöring för att säkerställa att alla orenheter är borta, prova att följa upp oljerengöring med ett milt micellärt vatten!

Du kanske inte behöver välja mellan en oljebaserad och vattenbaserad rengöring. Dubbelrengöring – är när man använder både en olje- och vattenrengöring samtidigt. Dubbelrengöring är "ryggraden i många hudvårdsrutiner, särskilt i den koreanska.

Dubbelrengöring fungerar precis som det låter: i stället för att välja en typ av rengöring framför en annan, använder du dubbelrengöring. Börja med en oljebaserad rengöring för att avlägsna föroreningar, smuts och smink, följ upp med en mild vattenbaserad rengöring för att ta bort överflödig olja och resterande smutspartiklar.

När det gäller att hitta rätt rengöringsprodukt kan det ta lite tid för att ta reda på vad som fungerar bäst för din hudtyp. Med det sagt är det väl värt att utforska alternativen eftersom en rengöring är grunden i din hudvårdsrutin. Försök att inte testa för många produkter samtidigt så att du verkligen kan utvärdera effektiviteten av var och en för att se hur din hud reagerar.